Momenteel wordt in Centraal Amerika de 51e Vuelta a Guatemala verreden. 59 renners zijn daar op 20 oktober van start gegaan en voor vandaag staat de individuele tijdrit van Salcajá naar Mirador de Occidente over 14 kilometer op het programma. "Tot zover weinig nieuwswaardig", horen wij je denken.Maar waar het dameswielrennen Jeannie Longo als boegbeeld heeft, kunnen de mannen nu ook schermen met zo'n trofee. Als we je vertellen dat hij in 1993 nog vier dagen in de leiderstrui heeft gereden na winst in de proloog én de derde etappe van de Dauphiné Libéré, een etappe heeft gewonnen in de Tour de France van zowel 1989 als 1990 en bovendien met de bloemen ging lopen in de Clasica San Sébastian van 1992, dan weet je dat we het niet over 'zo maar een renner' hebben.
Hij werd geboren op 3 maart 1964, en is Mexicaan van geboorte. In 1985 begon zijn wielercarrière, toen hij als goede belofte een profcontract bij het Amerikaanse 7-Eleven kreeg aangeboden. In 1989 maakte hij de overstap naar het Nederlandse PDM-team waar hij zijn succesvolste jaren kende, voornamelijk als proloogspecialist en sprinter. Na in 1993 nog een jaar bij Wordperfect gereden te hebben, besloot Raúl Alcalá - want over hem hebben we het - zijn carrière bij Motorola in 1994.
Totdat zijn naam ineens in een uitslagenlijst van de Vuelta Ciclista a Guatemala verscheen en het na enig zoekwerk om dezelfde Raúl Alcalá bleek te gaan. Eerder dit jaar werd hij al Mexicaans kampioen tijdrijden. De inmiddels 46-jarige coureur, nu uitkomend voor het Mexicaanse Canels Turbo team, steekt kennelijk nog steeds in prima vorm voor zijn leeftijd, en werd al 11e in de eerste massasprint. Vandaag staat dus de tijdrit op het programma en mits het niet te heuvelachtig is verwachten wij de naam Rául Alcalá vandaag weer in de top tien van de uitslag te zullen zien. Dat zou een aardige come back zijn, na zestien jaar!
Links:
Raul Alcala